Tvorba plodů je pro rostlinu velmi náročnou záležitostí. Obzvlášť když je vyšlechtěna tak, že dává plody velké, chutné, krásně zbarvené … ….Skvělou úrodu si zajistíte pouze tehdy, pokud jí dodáte správné živiny. Ovšem nesprávné používání navíc nevhodných hnojiv může škodit nejen rostlinám, ale i lidskému zdraví. Správná volba, dávkování a samozřejmě i zdravá půda jsou proto pro plodovou zeleninu velmi důležité.
Draslík pro chuť a sílu
Přiměřený obsah dusíku v hnojivu podporuje tvorbu zelených částí, kterými rostlina dýchá. Plodová zelenina však potřebuje i dostatečný přísun draslíku. Tento prvek je důležitý pro tvorbu silných buněčných stěn a hutných pletiv, podporuje také syntézu sacharidů. Je proto nezbytný pro dobré vyzrávání šťavnatých a chutných plodů. Navíc se účastní metabolismu dusíku i samotné fotosyntézy. Hnojivo pro plodovou zeleninu by proto mělo obsahovat vyšší podíl draslíku, ale i správný poměr organických látek, ostatních minerálů i stopových prvků. Vhodné je např. organo-minerální hnojivo určená speciálně pro rajčata a papriky. Obsahuje nejen všechny potřebné živiny a stopové prvky v optimálním poměru, ale i organickou složku (ať už rostlinného či živočišného původu), nebo přírodní hnojivo Guano.